Aistė Liudvinaitytė   
2008 05 12, 00:00
Nuomos kainas diktuoja ne tik infliacija

Vs nuotr.Nekilnojamojo turto ekspertai teigia, kad aprimus nekilnojamojo turto rinkai, smarkiai sumažėjo pirkimo-pardavimo sandorių skaičius, o tai padidino nuomos paklausą. Dauguma gyventojų nusprendė palaukti galimo nekilnojamojo turto kainų mažėjimo, o tuo laikotarpiu būstą nuomotis.

Veikia infliacija ir užimtumas

Nekilnojamojo turto brokeris Vytautas Žukas Verslosavaite.lt sakė, kad kainų augimą lėmė infliacija, dažna nuomininkų kaita bei didelis užimtumas.  

„Nuomos kainos kyla keičiantis nuomininkams ir dėl sutartyse numatytų įsipareigojimų perskaičiuoti nuomos kainas esant tam tikrai infliacijai ar pasikeitus mokestinei aplinkai, - teigė M. Šimkus. – Taip pat kainų augimą paveikė užimtumas. Vilniuje jis siekia beveik 100 procentų“.

Nekilnojamojo turto ekspertai teigia, kad įgyvendinus visus šiuo metu planuojamus naujus verslo centrų, butų projektus, pasiūla rinkoje bus bent iš dalies patenkinta ir tai neleis kainoms augti bent jau artimiausius porą metų.

Geriau parduoti

Daug žmonių, nuomavusių savo butus atsisako šio verslo, nes nepasiteisina jų lūkesčiai. Nuomojamas butas gana greitai nusidėvi, o tai mažina jo vertę.

„Labiau apsimoka parduoti tvarkingą butą. Dažnas atvejis, kai buvusiam buto stoviui atstatyti pinigų gautų už nuomą nepakanka“, - teigė V. Žukas.

Jaučiamas stygius

UAB „Inreal“ Tarpininkavimo departamento vadovas Mindaugas Šimkus Verslosavaite.lt teigė, kad šiuo metu nuomos rinka yra aktyvi tiek gyvenamųjų, tiek komercinių patalpų sektoriuje.

„Paklausiausi yra pigiausi miegamuosiuose rajonuose esantys 1-2 kambarių butai. Tačiau šių butų pasiūla yra gerokai mažesnė nei paklausa. Tuo tarpu brangesnio segmento būstų paklausa daugmaž atitinka pasiūlą“, - sakė M. Šimkus.

Nors komercinės paskirties nekilnojamojo turto rinka nuoseklesnė ir ne tokia sezoninė kaip gyvenamosios, bet ir čia paklausa yra didesnė už pasiūlą.  

„Pačios paklausiausios komercinės paskirties patalpos – 10-50 kvadratinių metrų dydžio. Nuomotojas be vargo išnuomos tokias patalpas, - teigė V. Žukas. – Nors šiuo metu rinkoje yra jaučiamas komercinių patalpų stygius“.

Dažniausiai kylančios problemos

Nekilnojamojo turto ekspertai teigia, kad dažnai kyla problemų su nuomininkais kurie nemoka suformuluoti savo pageidavimų.

„Daugelis asmenų bei firmų nori nuomotis butą ar kokias nors kitas patalpas miesto centre. Taip pat jie dažniausiai reikalauja išspręsti neišsprendžiamą parkavimo problemą, tai yra, prašo to, kas kartais yra neįmanoma“, - sakė V. Žukas.

Dar viena problema – rinkai pasiūlyta per didelė patalpų nuomos kaina.

„Bet kokio sandėrio priešas – per didelė pasiūlyta kaina. Tai neduoda jokių rezultatų, o tik ženkliai ištempia kliento paieškos laiką. O tai reiškia, kad žmogus patiria nuostolius. Teisingas kainos nustatymas - sėkmės faktorius“, - teigė V. Žukas.

Kainos didėjo ir žiemos metu

Mindaugas Šimkus taip pat teigė, kad šiais metais nuomos kainos didėjo ir žiemą, ko nebūdavo ankstesniais metais.

„Kylant visoms kainoms, kyla ir nuomos kaina, tačiau žymiai lėčiau“, - taip nesezonišką kainų kylimą aiškino V. Žukas.

Nuomos kainų svyravimui būdingas sezoniškumas

„Butų nuomos paklausa ir kainos paprastai auga baigiantis vasarai, atostogų metu, rudens pradžioje. Ypatingai butų kainas sukelia „pramiegoję“ studentai, - sakė V. Žukas. -  Vėliau kainos vėl šiek tiek krenta ir panašios išsilaiko iki kito sezono“.

Neužilgo vėl laukiamas nuomos kainų kilimas, nes pasibaigus brandos egzaminams į didžiuosius miestus atvyks būsimieji studentai.

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai:

 

reklama