Alina Zvicevičiūtė   
2007 09 24, 01:00
TEMA. Didėjanti infliacija nekelia grėsmės lizingo bendrovėms

Image
J. Petronio nuotr.
Infliacijos augimas lizingo bendrovių kol kas negąsdina – jos pasitiki išankstinėmis prognozėmis ir tiki, kad ateityje infliacija netaps nevaldoma. Dabartinėje situacijoje net įžvelgiama prekybos lizingu pranašumų.

 

Stengiasi iš anksto numatyti galimą riziką

 

UAB „Snoro lizingas“ rinkodaros vadovas Šandoras Tomas Varanavičius Verslosavaite.lt teigė, kad natūralu, jog lizingo bendrovės ir kitos finansinės institucijos reaguoja į infliaciją ar kitus makroekonominius rodiklius, laikas nuo laiko koreguoja savo produktų ir paslaugų kainodarą.

 

„Pirkimo išsimokėtinai, kaip ir bankų paskolų, sutartys pasirašomos ilgam laikotarpiui. Vidutinis mažmeninio lizingo sutarties terminas – apie 14 mėnesių. Sutartys pasirašomos tuo metu visas šalis tenkinančiomis sąlygomis ir nei dėl infliacijos, nei dėl kokių nors kitų priežasčių jų keisti negalima“, - pasakojo Š. T. Varanavičiaus.

 

Paklausus, ar ypatingai pašokus infliacijos lygiui Lietuvoje, lizingo bendrovės galėtų didinti įmokas klientams, su kuriais jau sudarytos sutartys, pašnekovas sakė, kad visais atvejais lizingo bendrovės, kaip ir visos kitos, ir toliau privalėtų vykdyti visus savo sutartinius įsipareigojimus.

 

Pasak pašnekovo, didėjančios infliacijos ir klientų nemokumo riziką bei įvairius kitus paslaugų kainą lemiančius veiksnius stengiamasi numatyti iš anksto.

 

Fiksuotos palūkanos visada didesnės

 

Pasak UAB „Ūkio banko lizingas“ generalinio direktoriaus pavaduotojo Sauliaus Janonio, sutartys su kintamomis palūkanos sudaromos tada, kai perkami didesnės vertės objektai, pavyzdžiui, nauji ar naudoti lengvieji automobiliai. Tuo tarpu su fiziniais asmenimis, perkančiais išsimokėtinai buitinę bei kompiuterinę techniką ir panašias prekes, partnerių prekybos centruose dažniausiai sudaromos sutartys su fiksuotomis palūkanomis.

 

„DnB Nord lizingas“ direktoriaus P. Milašausko teigimu, fiksuotos palūkanos visada didesnės, nei sutarties sudarymo metu būtų kintamos palūkanos, nes bankas įskaičiuoja riziką. Pasak pašnekovo, jeigu pasirenkamas 10 metų laikotarpis, nėra didelio skirtumo, kurios – fiksuotos ar kintamos palūkanos pasirenkamos, tuo tarpu trumpesniam laikotarpiui, priklausomai nuo rinkos pokyčių, gali būti palankesnis vienas ar kitas variantas.

 

Infliacijos svyravimai atsiliepia kintamoms palūkanoms

 

Pasak UAB „Sampo banko lizingas“ Verslo plėtros skyriaus vadovo Andriaus Karazino, žiūrint iš lizingo bendrovių pozicijų, infliacija neturi jokios tiesioginės įtakos finansinio lizingo teikimui, nes bendrovės skolinasi pinigus ta pačia schema, kaip juos teikia.

 

„Skolinimasis paremtas centrinių bankų nustatomomis bazinėmis palūkanų normomis (Libor, Euribor, Vilibor). Per šias bazines palūkanų normas centriniai bankai siekia įtakoti infliaciją rinkose, todėl jos daugiau įtakos turi klientui – jam brangsta arba pinga palūkanos. Jei infliacija didelė – bankas gali bandyti ją pažaboti keldamas bazines palūkanų normas, todėl nefiksuotas palūkanas pasirinkusiems klientams tenka daugiau mokėti, tuo tarpu pačiai lizingo bendrovei tai jokios įtakos neturi“, - Verslosavaite.lt kalbėjo UAB „Sampo banko lizingas“ atstovas A. Karazinas.

 

Pasak Lietuvos lizingo asociacijos valdybos pirmininkės bei „SEB VB lizingas“ generalinės direktorės Jūratės Nedzinskienės, kintamos palūkanos keičiasi pagal bazinių palūkanų normų pakitimus kas pusę metų ar kas metus, priklausomai nuo sudarytos sutarties.

 

Pašnekovės teigimu, palūkanų augimą lemia tik bazinių palūkanų normų pokyčiai. „Kiek kyla pinigų kaina rinkoje, tiek padidėja bazinių palūkanų normos. Jokių kitų kėlimo variantų nėra“, - Verslosavaite.lt tvirtino „SEB VB lizingas“ generalinė direktorė J. Nedzinskienė.

 

UAB „Ūkio banko lizingas“ generalinio direktoriaus pavaduotojo S. Janonio teigimu, pasirinkus kintamą palūkanų normą ir netiesiogiai dėl infliacijos kylant palūkanoms, kliento patiriamą nuostolį turėtų kompensuoti kliento gaunamų pajamų didėjimas.

 

Dėl infliacijos kyla nuomoto turto vertė

 

Veiklos lizingo, dar vadinamo veiklos nuoma, atveju lizingo bendrovė nuperka kliento pageidaujamą turtą ir perduoda jį naudoti iki sutartyje numatyto termino. Terminui pasibaigus, klientas turi grąžinti turtą lizingo bendrovei, kurį ji realizuoja antrinėje rinkoje.

 

A. Karazino teigimu, veiklos lizingo atveju infliacija gali lemti didesnę, nei buvo numatyta, po sutarties pabaigos bendrovei likusio turto vertę.

 

„Augant infliacijai brangsta nauji automobiliai, todėl kyla ir naudotų transporto priemonių kaina. Sudarant veiklos lizingo sutartį su klientu, atsižvelgiama į prognozuojamą infliacijos lygį sutarties pabaigos metu, tačiau ne visada galima tiksliai nustatyti, kokia infliacija bus po kelių ar daugiau metų. Todėl daugiau nei prognozuota pakilus infliacijai, lizingo bendrovės likusius automobilius gali parduoti brangiau, nei buvo tikėtasi sudarant veiklos lizingo sutartį su klientu“, - apie infliacijos įtaką veiklos nuomą siūlančioms lizingo bendrovėms kalbėjo A. Karazinas.

 

Pasak pašnekovo, veiklos lizingo atveju, neigiamą infliacijos poveikį lizingo bendrovės gali pajusti dėl padidėjusios papildomų paslaugų, teikiamų kartu su veiklos lizingu, savikainos.

 

Nejaučia grėsmės

 

„Augant infliacijai, teoriškai turėtų augti visos kainos, tačiau kol kas niekas nežino, kaip bus iš tiesų. Jeigu infliacija ženkli, žmonės puola investuoti į nekilnojamąjį turtą, todėl auga jo vertė. Tai lazda su dviem galais – vieni atranda, kiti praranda, bet nemanau, kad pasieksime tokį lygį, kad tai žymiai įtakotų ekonomiką ar finansų lygį. Infliacija dabar kiek didesnė nei įprasta, bet manau, kad ji bus valdoma. Mes neįžvelgiame grėsmių iš savo pusės. Tik atidžiau žiūrime į vykstančius procesus“, - Verslosavaite.lt kalbėjo „DnB Nord lizingas“ direktorius Povilas Milašauskas.

 

Lietuvos lizingo asociacijos valdybos pirmininkė bei „SEB VB lizingas“ generalinė direktorė Jūratė Nedzinskienė teigė, kad nepastebėta, jog augtų vėluojančių ar nemokių klientų skaičius. „Stebime bendrą makroekonominę situaciją, bet negalėčiau teigti, kad dėl jos turėtume realių problemų“, - Verslosavaite.lt tikino „SEB VB lizingas“ vadovė.

 

Įžvelgia lizingo pranašumus

 

„Kylant infliacijai, be abejo, mažėja žmonių perkamoji galia, vartojimas, nes kylančios kainos neigiamai veikia gyventojų lūkesčius. Mūsų manymu, lizingas kaip tik ir galėtų tapti puikiu instrumentu taupantiems, nes ši paslauga leidžia prekę ar paslaugą įsigyti šiandien, būsimų pajamų sąskaita.

 

Lizingo dėka infliacijos poveikis sumažinamas, nes daiktą galima įsigyti šiandien pigiau, negu jis kainuotų ateityje, kol pavyks sutaupyti reikiamą sumą“, - lizingo privalumus kylant infliacijai Verslosavaite.lt vardijo UAB „Ūkio banko lizingas“ generalinio direktoriaus pavaduotojas S. Janonis.

 

UAB „Snoro lizingas“ atstovo Š. T. Varanavičiaus teigimu, infliacija ir jos prognozės labiau veikia besirenkančius paskolas, kai išduodami grynieji pinigai, tuo tarpu išperkamosios nuomos bei lizingo atveju klientai iš karto perka ir disponuoja jiems būtent tuo metu reikalingu daiktu.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai:

 

reklama